Skip to main content
25 februari 2021

Maak van elke dag een complimentendag

Stel jezelf eens de vraag, wanneer gaf jij voor het laatst iemand een compliment? Gewoon een klein moment van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Kan jij je herinneren wanneer je dat voor het laatst hebt gedaan en aan wie? En weet jij eigenlijk wanneer jij voor het laatst een compliment kreeg en wat dit met je deed?

Complimenten, daar kan je eigenlijk niet teveel van uitdelen (mits ze oprecht zijn natuurlijk). Er is daarom zelfs een Nationale Complimentendag in het leven geroepen en aanstaande maandag 1 maart is de 19de editie. Als je ontdekt wat de kracht en de waarde van een compliment is, snap je wel waarom dit fenomeen een eigen dag verdient:

  • Wetenschappers hebben ontdekt dat het krijgen van complimentjes dezelfde beloningsgebieden activeert als wanneer we geld ontvangen, een heel ‘’goedkoop’’ cadeau dus!
  • We presteren en leren beter als we complimenten krijgen
  • Dankzij complimenten kunnen onze hersenen nieuwe vaardigheden beter onthouden en herhalen
  • In een team zorgen complimenten voor een betere sfeer en werkomgeving
  • Complimenten moedigen gewenst gedrag aan

Het mag duidelijk zijn, complimenten zijn fijn, zinvol en goed voor de teamprestaties. Een Nationale Complimentendag is dan ook een mooi initiatief om ons aan te moedigen om bewuster om te gaan met het geven van complimenten. Toch doet één zo’n dag tekort aan het principe van het geven van complimenten. Daarom een aanmoediging om van elke dag een complimentendag te maken. Om zo het beste in de ander naar boven te halen. En een mooie bijkomstigheid, zoals het oude gezegde zegt: ‘’Zoals men zaait, zo zal men oogsten’’.

Nog even een kleine opmerking, om misverstanden te voorkomen. Bij het geven van complimenten gaat het niet om het kopen van producten en diensten. Dus laat alle opsmuk vallen en geef aandacht en waardering. Die is meer waard dan het duurste cadeau!

Rachel Notenboom
Rachel Notenboom
Interim Manager, Partner
Neem contact op
Volg ons