Skip to main content
19 oktober 2021

Met slingers en confetti door de herfstdip heen

De herfst is aangebroken. De natuur laat prachtig de overgangsfase zien van bloei naar winterse rust. Waarom is het zo dat juist deze tijd van het jaar voor veel mensen moeizaam is? Waarom zorgt het najaar vaak ook voor een symbolische herfst binnen teams? En nog belangrijker, hoe ga je als manager goed om met deze periode en motiveer en activeer je juist nu jouw collega’s?

Harm de Boer is interim teammanager, en ik stelde hem een paar vragen over zijn visie en coachende werkwijze.

Hoe voorkom je de herfstdip binnen je team?

Bewust tijd maken, actief luisteren en stil staan bij wat er bereikt is. Dat geeft je een gevoel van trots en positieve energie. Laat de ‘symbolische’ zon stralen door je eigen communicatiekracht. Onlangs heb ik met twee teams gewerkt aan de workshop: ‘De inspiratie voor morgen’. Hierbij stond centraal dat het doen wat je leuk vindt het allerbelangrijkst is. Daar ben ik binnen een team altijd naar op zoek. Soms moet ik echt zeggen: ”Stop met je gedachtes, wat vind je leuk en stop daar je energie in’’. Je moet investeren in wat iemand energie geeft, daar krijg je veel voor terug krijgen.

En hoe kom je erachter wat iemand of een team energie geeft?

Trots geeft persoonlijkheid, kracht en energie. Juist in een figuurlijke herfstperiode zijn mensen even kwijt waar ze het allemaal voor doen en wat ze trots maakt op hun werk, hun team en hun bedrijf. Met teams ga ik graag op zoek naar trots factoren. Na afloop van zo’n training zei iemand: ‘’Ik ben niet eerder zo positief geconfronteerd’’. Dat zijn mooie reacties, vooral als je ziet dat het team er mee aan de slag gaat. Zo laat je een frisse herfstwind door het team waaien.

Wat levert dat dan op?

Het geeft het werken een doel en zorgt voor een positieve vibe en dat verbindt. Hierdoor ontstaat een goed gevoel waardoor er met besef en focus beter wordt samengewerkt. Ook creëert het doelen, want dat is juist iets wat je nodig hebt in een regenachtige herfstperiode. Doelen waar je samen trots op kan zijn, die je kan behalen en kan vieren met alle toeters en bellen.

Ga jij dan echt met slingers, confetti en ballonnen op stap?

Haha, als het even kan wel ja! Als je iets te vieren hebt, doe het dan ook goed. Dat geeft positieve energie. Maar het kan ook anders, soms merk ik juist dat binnen een team de stille krachten niet gezien worden. Dan is een persoonlijke aanpak van belang. Het kan goed werken om een wandeling met iemand te maken. Mensen praten dan veel vrijer, dat geeft mij de mogelijkheid om ze aan te zetten tot actie en zo persoonlijk leiderschap te stimuleren. Dus ook in de herfst trek ik regelmatig mijn (regen)jas en waterdichte schoenen aan voor een wandeling.

Heb je nog een ultieme anti-herfstdip-tip?

Wees je bewust dat wat jij uitstraalt je ook terug krijgt. Dus heb plezier, wees blij en durf te doen. Dat is het allerbelangrijkste in je werk, of het nu lente, zomer, herfst of winter is. Denk in mogelijkheden en werk met humor. Als je op een positieve manier mensen kan confronteren met werkissues, bereik je zoveel meer en kan je mensen aanzetten tot persoonlijk leiderschap.

Ben je in voor nog meer tips? Harm heeft een mooi lijstje gemaakt met inspirerende punten:

  • Kijk nieuwsgierig, met open blik en zie wat je wel hebt.
  • Creëer een positieve, sfeervolle, comfortabele ruimte voor jezelf en de ander
  • Zoek ook persoonlijk contact en toon interesse in de mens, zonder een hulpvraag.
  • Ga naar buiten en ontdek de natuur, observeer het dierenrijk
  • Zeg wat je wel kan doen in plaats van “nee”
  • Bekijk en benoem bij alle ‘’ja-maar’’ eens de voordelen naar ‘’ja-en’’
  • Vraag bewust om de behoefte in plaats van het uiten van een emoties
  • Deel trots en eigen persoonlijke ervaringen i.p.v. praten ‘over’ de verhalen van een ander
  • Geef fouten ruimte met een lach, leer stralend falen, dat doet een mens goed.
  • Kijk vooruit, want het hier en nu is al voorbij terwijl je deze tips leest!

Harm de Boer:

Harm is een gedreven interimmanager die als geen ander weet te balanceren tussen resultaat boeken en verbinding maken. Bevlogen zijn voor de klant en plezier maken met de teams is zijn kunst.

Harm de Boer
Harm de Boer
Interim Manager
Neem contact op
Volg ons