Skip to main content
27 juni 2024

Tips om zonder stress de zomervakantie tegemoet te gaan

Ah, de zomer. Het is bijna tijd voor zon, zee, en… werkstress? Voor veel bedrijven betekent de aanloop naar de zomervakantie een periode van hectiek en chaos. Projecten moeten worden afgerond, deadlines worden naar voren geschoven en er worden verwoede pogingen gedaan om to-do lijsten in te korten om straks met een cocktail op het strand te kunnen liggen. Als senior manager voel je waarschijnlijk de druk om zowel jouw eigen werk, als dat van het team, in goede banen te leiden. Hoe zorg je ervoor dat iedereen – inclusief jijzelf – voorbereid is op de zomerrush? Hier zijn vijf tips die ik graag deel, zodat je op een goede manier de zomervakantie tegemoet gaat.

  1. Plan vooruit en wees realistisch

Ik weet het, plannen is niet het meest opwindende deel van het werk. Maar, zoals het gezegde gaat, “Failing to plan, is planning to fail.” Begin vroeg met het in kaart brengen van wie wanneer met vakantie gaat. Stel prioriteiten voor de belangrijkste projecten en beslis welke taken absoluut voor de zomer moeten worden afgerond en welke kunnen wachten tot daarna. Wees realistisch in je verwachtingen – Rome is niet in één dag gebouwd, en de kwartaalrapportage dus ook niet.

  1. Communicatie is de sleutel tot succes

Goede communicatie voorkomt verrassingen. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van elkaars vakantieplannen. Organiseer wekelijkse check-ins om de voortgang van lopende projecten te bespreken en eventuele knelpunten aan te pakken. Vergeet niet: een team dat samenwerkt, vermijdt zomerhittebubbels.

  1. Delegeer taken

Als manager heb je misschien de neiging om alles zelf te willen doen, vooral in drukke periodes. Maar het delegeren van taken is essentieel. Vertrouw op jouw teamleden en geef hen de verantwoordelijkheid voor specifieke projecten of taken. Dit verlicht niet alleen jouw eigen werkdruk, maar het geeft teamleden ook de kans om te groeien en te laten zien wat ze kunnen.

  1. Zorg voor back-up plannen

Vakanties betekenen dat er minder mensen beschikbaar zijn, en Murphy’s Law dicteert dat alles wat mis kan gaan, ook mis zal gaan op het moment dat de helft van het team op het strand ligt. Zorg ervoor dat er back-up plannen zijn voor kritieke taken en dat meerdere teamleden zijn getraind om bepaalde rollen op zich te nemen. Zo voorkom je dat je als een kip zonder kop rondrent wanneer er iets onverwachts gebeurt.

  1. Vergeet de werk-privébalans niet

De zomerperiode is de perfecte tijd om te benadrukken hoe belangrijk een goede werk-privébalans is. Moedig je team aan om echt vakantie te nemen en het werk volledig los te laten. Voor jou als manager geldt natuurlijk hetzelfde. Het nemen van vakantie en tijd voor jezelf helpt niet alleen om stress te verminderen, maar zorgt er ook voor dat je fris en energiek terugkomt. En laten we eerlijk zijn, niemand wil een overwerkte manager die op de rand van een zenuwinzinking staat.

Zonder stress de zomer in, het kan!
De aanloop naar de zomervakantie hoeft geen bron van stress te zijn. Met een beetje planning, goede communicatie, taakdelegatie, solide back-up plannen en aandacht voor werk-privébalans, zorg je ervoor dat zowel jouw team als jijzelf de zomer lekker ontspannen ingaan. En vergeet niet, om echt te genieten van die welverdiende cocktail aan het strand. Proost!

Rachel Notenboom
Rachel Notenboom
Interim Manager, Eigenaar
Neem contact op
Volg ons